Fotopasti

Fotopast je možné přirovnat k digitálnímu fotoaparátu, místo spouště však najdete pohybové čidlo. Toto čidlo zaznamenává každý pohyb a fotopast na pohyb reaguje pořízením snímku nebo záznamu.

Fotopast je možné použít na monitorování zvěře, ale také jako ochranu majetku před případnými nenechavci. Fotopast je schopná fotit a pořizovat video záznam i v naprosté tmě tak, že lidské oko tuto skutečnost nepozná a nezvaný host, tak o její přítomnosti nemá sebemenší tušení.

Pohybové čidlo dokáže snímat tzv. tepelný pohyb, díky čemuž dokáže rozlišit pohyb zvířete nebo člověka například od hýbajících se stromů ve větru. Při výběru hodné fotopasti je třeba zohlednit účel, za jakým si zařízení kupujete. Zajímat by vás dále měl pozorovací úhel, kvalita záběrů, rychlost spouště, možné funkce, dosah i kapacita paměti.

Porovnat ceny fotopastí

Nejlepší fotopasti

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Bunaty Mini Full HD 93 % 2 990 Kč Zobrazit Infoto.cz
2. FoxCam FORESTER 85 % 1 889 Kč Zobrazit Tipa.eu
3. Evolveo StrongVision Mini 75 % 1 190 Kč Zobrazit Alza.cz

Typy

Fotopasti se dělí do dvou základních skupin podle toho, za jakým účelem jsou pořízené.

  • K monitorování zvěře – pro tyto typy je důležitá především bytelná konstrukce a větší rozměr. Fotopast by měla mít minimu lesklých ploch a schopnost pořizovat kvalitní záběr.
  • K ostraze majetku – tyto kamery jsou menších rozměrů. K dispozici byste měli mít dálkový přístup, dobrý úhel záběru a GSM modul s možností odesílat MMS.

Přísvit

Většina fotopastí je vybavena diodami 940 nm. Ty jsou neviditelné lidskému oku a lze je tedy využít k monitorování zvěře i ochraně objektů. K dostání jsou také fotopasti s osvitem diod 850 nm. Oba typy mají svoje výhody i nevýhody.

Svit diod 850 nm je vhodnější pro pozorování zvěře. Tato fotopast pořizuje velmi kvalitní záběry, které jsou lepší než v případě druhého typu. Nevýhodou však je, že pořízení snímku je viditelné lidským okem. Lehký svit může také stresovat zvířata, což je výhoda zejména tehdy, chcete-li zvířata vypudit z pozemku. Pokud však fotopast umístíte do výšky 2 metrů, nemusí zvěř nic zpozorovat.

Svit diod 940 nm není tak kvalitní, je vhodný zejména do vzdálenosti 12 metrů. Při pořizování fotografií však není niv viditelné a proto se tyto fotopasti používají zejména pro ochranu majetku.

Úhel snímání

Tento úhel se pohybuje nejčastěji v rozmezí 45 – 60°. Fotopasti s tímto úhlem jsou dostatečné pro běžné používání a kvalita pořízených fotografií je srovnatelná s běžným fotoaparátem. Koupit můžete i fotopast s rozšířeným úhlem v rozmezí 80 – 120 °. Ty zaberou větší okolí, ale kvalita záběrů není tak velká a na fotografii bude vše výrazně zmenšené.

Fotopasti s rozšířeným úhlem snímání nejsou vhodné pro sledování zvěře, hodí se všude tam, kde budete chtít lokalizovat okolí do vzdálenosti maximálně šesti metrů.

Rychlost spouště

Výrobci běžně tento údaj u svých výrobků uvádí. Nejběžnější rychlost je udávána v rozmezí 0,4 – 0,8 vteřiny. To jaká je skutečná rychlost však není možné změřit. Všechny kvalitní fotopasti mají rychlost spouště od 0,5 – 1 vteřiny, což je naprosto dostačující.

Méně vhodné jsou fotopasti, které se spouští za více než 1 vteřinu, díky tomuto zpoždění se může stát, že focený objekt mezitím ze záběru zmizí.

GSM modul

Díky GSM modulu mohou fotopasti pořízené snímky ihned posílat na mobilní telefon v podobě MMS zprávy nebo do emailu. Výhodnost této funkce je na zvážení, protože se nevyhnete dodatečné investici.

Do fotopasti je nutné vložit SIM kartu a zvolit nějaký výhodný tarif, díky kterému se vám tato služba tolik neprodraží. Na výhodný tarif by vás měli upozornit v prodejně, kde budete fotopast pořizovat. Aby GSM modul fungoval, musí být v dosahu signálu.

Zejména tyto typy je vhodné kupovat u prověřených prodejců ve specializovaných prodejnách, kde vám poradí s nastavením, které je u těchto fotopastí složitější. Vyhněte se také nákupu podezřele levných výrobků, které mohou fotografie odesílat velmi nespolehlivě.

Baterie

Fotopasti jsou napájeny pomocí baterií, ani jejich výběr byste neměli podcenit. Nevhodné jsou alkalické baterie, které dobře fungují při běžné pokojové teplotě.

Do fotopastí se standardně umísťují lithiové baterie, který vydrží i při nízkých teplotách. Tyto baterie jsou dražší, ale jejich životnost je až 1 rok.

Některé fotopasti umožňují použití externích dobíjecích baterií. To jestli je možné dobíjecí baterie pořídit poznáte podle vstupu na externí napájení.

Kapacita paměti

Pořízené snímky se ukládají na SD kartu, která není ve většině případů součástí balení. Nejčastěji se prodávají karty s kapacitou 8, 16 a 32 GB. To jak velkou kartu budete muset pořídit je u jednotlivých výrobků uvedeno výrobcem.

Funkce

Pro jednoduší nastavení využijete fotopasti s možností nastavení MENU v českém jazyce. Využít můžete také možnost WIFI nebo Bluetooth. Z dalších funkcí je možné jmenovat časosběr, díky kterému je možné snímat nepřetržitě po vámi zvolenou dobu. Některé fotopasti je možné ovládat pomocí dálkového ovladače.

Značka

Jestliže chcete fotopast s kompletním českým MENU, zaměřte se na značku BUNATY. Tyto fotopasti umožňují pořizovat vysoce kvalitní noční fotografii. Ty patří k tomu nejlepšímu, co je na trhu k sehnání.

Dostatečně velký a kvalitní displej nabízí výrobky Acorn. Oblíbené jsou také fotopasti BROWNING, které pořizují kvalitní fotografie i vysoce kvalitní videa v kvalitě HD i FULL HD.

Cena

Nejlevnější výrobky je možné koupit za necelé 2 000 Kč. Pokud upřednostňujete tyto fotopasti, vyhněte se nákupů u nespecializovaného prodejce. Tyto levné fotopasti nemusí být dostatečně kvalitní a poradit si nemusíte ani s jejich nastavením.

Cena kvalitních výrobků se pohybuje v rozmezí 3 – 7 000 Kč, zde nakoupíte kvalitní výrobky určené pro monitorování zvěře i vhodné k ostraze objektů.

Porovnat ceny fotopastí

Otázky a odpovědi

Jaký je dosah fotopasti?

Čidla reagují na změnu teploty ve svém okolí. Dosah do značné míry ovlivňuje okolní teplota. Nejčastěji se dosah pohybuje v rozmezí 12 – 16 metrů. Někteří výrobci však udávají dosah větší než 25 metrů. Na takovou vzdálenost však fotopasti nejsou schopné pořídit kvalitní záběr a investice do nich je tedy zbytečná.

Jakým způsobem je možné fotografie prohlížet?

Součástí fotopasti je nejčastěji LCD displej, na kterém je možné pořízené záběry prohlížet. Ne vždy je však displej dostatečně kvalitní. Pořízené záznamy jsou uložené na SD kartě, kterou můžete kdykoliv vyjmout a vložit například do počítače. Fotopast je také možné propojit s počítačem pomocí kabelu.

Co vše je nutné k fotopasti dokoupit?

Součástí balení není ve většině případů SD karta a baterie. V případě fotopasti s GSM modulem se neobejdete bez SIM karty. Zabezpečit můžete zařízení pomocí lanového zámku nebo boxu. Při pozorování zvěře můžete využít polohovací zařízení.

Závěr

Jestliže chcete fotopast využít k ochraně majetku, vybírejte menší typ ideálně s GSM modulem a osvitem diod 940 nm. Fotopasti určené na monitorování zvěře by měly mít zejména robustní konstrukci, osvit postačí 850 nm. Fotopasti kupujte v prodejnách, ve kterých vám pomohou s nastavením a umožní zakoupit veškeré potřebné příslušenství.

Fotopasti můžete nakoupit v těchto e-shopech: Alza.cz, Mall.cz a Allegro.cz

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroj: www.eshop-fotopasti.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

4.8/5 (60 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

13 komentářů
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Potřeboval jsem nějakou jednoduchou fotopast, co nebude stát kdo ví kolik, ale odpracuje si své. Koupil jsem na zkoušku Bentech TC03 a docela pohoda. Zatím ji mám jen krátce, ale nemohu si stěžovat.

  2. Já mám na zahrádce pravidelné návštěvníky v podobě ježků, takže jen kvůli nim jsem sháněla vhodnou fotopast. Vybrala jsem od značky Bunaty a je super, jsem s ní moc spokojená.

  3. Koupil jsem Evolveo Strong Vision 2GB měl jsem dva dni poslal jsem zpět .Přestala posílat fotky ,sama se zapínala a vypínala .

  4. Dobrý článek, díky za něj. Moc dané problematice nerozumím, takže jsem si ho se zájmem přečetl a načerpal rady podle čeho se orientovat při nákupu tak, abych nekoupil to, co mi bude k ničemu :-)

  5. Reply
    Tomáš Urlich 1.11.2022 v 9:28

    Máme BUNATY mini a opravdu paráda ! BUNATY je top. Díky za podporu

  6. Pořídil jsem fotopast na krmítku, které jsem zřídil v zákoutí zahrady, abych měl přehled, jací ptáci či jiní tvorové do něj chodí jíst. Je to super věc.

  7. Zřizoval jsem fotopast na zahradu, protože nám pořád někdo chodil na zeleninu. Viníka jsme nakonec našli a fotopast pro jistotu nechali natrvalo.

  8. Koupil jsem si nedávno tento typ: EVOLVEO Strong Vision 2GB GSM MMS a splnil moje očekávání.

  9. Váš článek mi velice pomohl s výběrem. Děkuji.

Přidat komentář

Recenzer
Logo